NOVATERRA
MORINGA PRODUCTEN

NOVATERRA MORINGA


Nova Terra Health Food werkt samen met Levith Health Products, en verkoopt Moringa uit India. Om zeker te zijn van een hoge kwaliteit van alle producten, werkt Levith Health Products wat betreft de voedinssupplementen samen met slechts één leverancier, die zelf over ruim 1000 hectare grond beschikt, verdeeld over verschillende Moringa-boerderijen. Alle boerderijen liggen op veilige afstand van de (vervuilende) stad, aan de voet van de Ghats bergketen.

Grenera Nutrients beschikt over een team van in organische landbouw gespecialiseerde landbouwkundigen en een afdeling onderzoek en ontwikkeling, die de kwaliteit van de Moringa waarborgt en nieuwe producten op verantwoorde wijze ontwikkelt. Alle producten worden terdege onderzocht en getest voor ze op de markt worden gebracht. Doordat de Moringa kleinschalig geteeld wordt, en Grenera Nutrients het hele proces vanaf de teelt van de Moringa tot het eindproduct in eigen beheer heeft, kan de kwaliteit goed gecontroleerd worden.
Grenera Nutrients beschikt over alle mogelijke kwaliteitscertificaten, waaronder HACCP, ISO 9001, GMP en het Europese EKO-keurmerk.

MEER OVER MORINGA    NEEM CONTACT OP

De geneeskracht van moringa


30 gram moringa bevat net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels, net zoveel kalium als drie bananen en net zoveel calcium als vier glazen melk. Bovendien zitten er allerlei andere fytonutriënten in hoge mate in. Moringa is een zeer gewaardeerde geneesplant die groeit in de tropen en subtropen. Hij kent vele medicinale werkzaamheden en een extreem hoge voedingswaarde. Van oorsprong groeit hij op het Indiase subcontinent, in het Himalayagebergte, Pakistan en enkele andere delen van Azië en in delen van Afrika bezuiden de Sahara. De plant wordt voor nutritieve en medicinale doeleinden gekweekt in de Filipijnen, Cambodja, de V.S., Mexico en de Caraïbische eilanden.
Botanische tekening moringa / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.),


Naamgeving
De Latijnse naam voor deze plant is Moringa oleifera. Moringa is een prima bron van proteïnen, vitaminen, aminozuren, betacaroteen en allerlei polyfenolen. In moringa zit een zeldzame combinatie aan fytonutriënten: zeatine, quercetine, betasitosterol, caffeoylquinicezuur en kaempferol. In het Engels kent moringa vele bijnamen: Miracle Tree, Tree of Life, Mother’s Best Friend, God’s Gift to Man, Savior of the Poor. Respectievelijk betekenen deze namen in het Nederlands: wonderboom, levensboom, moeders´ beste vriend, Gods kado voor de mensheid en verlosser van de armen.


Traditioneel gebruik
Van de moringaplant zijn meerdere delen bruikbaar voor medicinale toepassingen. De bladeren, wortels, schors, bloemen, het zaad en fruit kunnen allemaal worden ingezet. Ook de jonge scheuten kunnen worden gebruikt. Ze worden vooral in Azië ingezet in de traditionele geneesmethoden. Indicaties waarbij moringa wordt gebruikt zijn: hart- en vaatziekten, diabetes, leveraandoeningen, bacterie-infecties, schimmelinfecties, reumatische aandoeningen, beten van giftige dieren, bloedarmoede en maagzweren. Verder is het koortsdrijvend, remt het ontstekingen, heeft het antikankerkwaliteiten, verlaagt het de bloeddruk en voorkomt het epilepsie. In Afrika wordt het gebruikt om hypertensie of verhoogde bloeddruk, HIV/AIDS en diabetes mee te behandelen.

Een ondervoede moeder kan haar baby van genoeg voedingsstoffen voorzien als ze moringa tot zich neemt.
Moringa bij diabetes
Van oudsher wordt moringa bij diabetes gebruikt. In medisch onderzoek op ratten die aan diabetes leiden werd vast gesteld dat met de diertjes meer insuline aanmaakten en de alvleesklier over meer antioxidanten bevat als de ratten geïsoleerde kaempferol en quercetine uit moringa toegediend kregen. Verder werden de ratten gedood om te kijken of er meer verbeteringen waren op de alvleesklier. Diabetes is een degeneratieve ziekte die in dit geval door wetenschappers veroorzaakt is bij de ratten, deze dieren krijgen niet snel diabetes. Een van de degeneraties die plaats vindt is onder de betacellen van de lever. De dieren die moringa kregen, hadden beduidend minder last van deze degeneratie. De onderzoekers stellen hierdoor dat de moringaplant beschikt over belangrijke antidiabetes- en antioxidantwerking zodat het mogelijk moet zijn hier in de toekomst profijt van te trekken in het maken van een antidiabetesmedicijn. Niet alleen kaempferol en quercetine maar ook chlorogeenzuur heeft effect op het glucosemetabolisme. Moringinine leidt tot een verbetering van de ziekte glucose-intolerantie. Mensen zouden los van deze conclusie kunnen besluiten om zelf moringa in te nemen, niet alleen om diabetes te voorkomen maar om het grote scala aan geneesmogelijkheden van de plant te benutten.


Tegen dyslipidemia
Dyslipidemia is een ziekte die zich kenmerkt door een wanverhouding in lipiden zoals triglyceriden, cholesterol en fosfolipiden. Dyslipidemia is een ziekte die van geboorte af aan zich kan manifesteren maar in veruit de meeste gevallen is het een gevolg van medicijngebruik, vooral van steroïden en betablokkers. Ook alcohol-en tabaksgebruik kan een oorzaak van dyslipidemia zijn. Daarnaast kan het een gevolg zijn van diabetes, obesitas, infecties en leverziekten. Uit onderzoek op zowel dieren als mensen bleek dat het innemen van een moringa-extract na 40 dagen grote verbeteringen opleverde; de lipidenwaarde daalden terug tot gezonde niveaus. Ondervoeding kan tot het verleden behoren als we genoeg moringabomen planten.
Moringa beschermt lever
Moringa beschermt de lever, vooral na medicijngebruik. In een onderzoek op ratten werden de levers van ratten beschadigd door medicijninname. Het bleek dat de ratten die een moringa-extract kregen een gezondere lever erop na hielden dan de ratten die dit extract niet kregen toegediend. In de onderzoeken werd naast moringa-extract sillymarine toegediend om referentiegegevens te genereren.


Moringa maakt dure supplementen overbodig
Moringa bevat zoveel voedingsstoffen dat het anemie of bloedarmoede kan genezen. Daarnaast heeft het bewezen dat het atherosclerose of aderverkalking kan tegen gaan. Moringa barst van de voedingsstoffen en kent een waslijst aan medicinale eigenschappen. Elke dag moringathee drinken of capsules innemen als voedingssupplement, zorgt voor een betere gezondheid. Moringa maakt andere supplementen overbodig. Bijkomend voordeel is dat het helemaal niet duur hoeft te zijn. Dat betekent dat in arme landen ondervoeding tot het verleden kan behoren als men genoeg moringabomen plant.
Voorbehoud bij uitkomsten wetenschappelijke onderzoek moringa
Voor alle hierboven genoemde werkingen geldt dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers geven echter toe dat de mate van onderzoek die gedaan is enigszins beperkt is. Alle gebruikte onderzoeken zijn zonder bedrijfssubsidies gedaan zodat er geen belangenverstrengeling is verwerkt. Dat houdt echter ook in dat wegens geldgebrek de onderzoeken niet uitvoering kunnen plaatsvinden. De wetenschappers kunnen wetenschappelijk gezien niet hard maken dat moringa de genoemde medicinale effecten heeft maar het is zeer waarschijnlijk. Wetenschappers zeggen dat moringa een enorm potentieel aan medicinale effecten heeft, wat degelijk dient te worden onderzocht door klinische onderzoeken teneinde elke twijfel rond de geneeskracht van moringa uit te sluiten. Aangezien het een goedkoop produceerbaar plantenextract betreft waarop geen patent is aan te vragen, is het voor een farmaceutisch bedrijf oninteressant hier onderzoek naar te doen.


Hoe kun je moringa gebruiken?
Moringapoeder kun je:
  • Over een warme maaltijd strooien
  • Zetten als thee
  • Door de muesli
  • Over een salade
  • Door een dressing

De rol van Moringa Oleifera in de wereld na Covid-19


Het begrijpen van de belangrijk rol die voeding speelt bij gezondheid – en met name het immuunsysteem – is momenteel erg van belang. Het eten dat wij tot ons nemen is tegelijkertijd het de voeding voor het systeem waaruit ons lichaam wordt opgebouwd. Wij hopen om “de beste Moringa” hier aan te bieden, en tegelijkertijd te verdiepen in de wetenschap van immuun-bevorderend voedsel zoals Moringa. Daarom maken wij het makkelijker voedingsstofrijk eten, zoals Moringa, makkelijker te kweken, oogsten en verwerken. Wij geloven in de overvloedige kracht, potentie en gezondheidsvoordelen van moringa, naast werkgelegenheid en  het genereren van inkomen terwijl de het milieu wordt beschermd.
Moringa biedt nog meer ondersteuning voor nu en post-COVID-19 voedingslandschap
Het antioxidant potentieel van Moringa en zijn vermogen om ontstekingsroutes te moduleren onderstreept het potentieel ervan als aanvulling op het herstel. COVID-19 zal een blijvende indruk hebben over hoe de consument kijkt naar wellness en supplementen. En, buiten de immuniteit, de prestatie-voeding is in opkomst. Supplementen zijn snel aan het inlopen tot de behoeften van de consument om actief te blijven en snel te herstellen. Moringa’s multifunctionele producten/ingrediënten voldoen aan de behoeften van iedereen die hun weg naar gezondheid willen vervolgen na COVID-19

Nu COVID-19 zich over de wereld verspreidt, dwingt het de mensheid om te innoveren en de manier waarop we werken en leveren veranderen. Het voordeel van waarover we op dit moment beschikken is dat individuen en bedrijven veerkrachtiger zullen zijn in de wereld na COVID-19. 

De meeste consumenten aten vroeger voor psychologische doeleinden zoals smaak en het socialiseren. Vanaf nu zullen ze zich meer bewust zijn van voeding en gezondheid. Ze moeten ervoor zorgen dat alle ingrediënten voldoen aan de normen voor veiligheid en hygiëne. Directeur-generaal van het Voedsel- en Landbouw Bureau van de Verenigde Naties (FAO), Qu Dongyu, zei tegen de ministers van de G20 landen “Behoud van de toegang tot veilig voedsel en voeding is een essentieel onderdeel van de gezondheid”, en raadt landen aan lokale productie te versterken en de ketting van de voedselvoorziening te verkorten Nieuwe business modellen zijn nodig. Het is tijd om een e-commerce handel in landbouw en voedselsystemen over de hele wereld te versnellen.

COVID-19
COVID-19 is iets dat de houding en het gedrag van de consument aanzienlijk zal bepalen in de komende 12 maanden en daarna. Een manier waaruit dit zal blijken is het vermijden van risico’s omdat de consument de onzekerheid in zijn leven tot een minimum wil beperken. Dit zal een grote invloed hebben op de koopgewoonten, aangezien de consument kijkt naar budgetten verder te laten zakken en tegelijkertijd op zoek gaat naar betrouwbare merken en te kijken naar producten die het risico op ziekte tot een minimum beperken. 
COVID-19 zal er ook tot leiden dat meer consumenten hun eigen gezondheid en kwetsbaarheid voor ziekte in twijfel zullen trekken. In 2019 hebben FMCG-deskundigen een wereldwijd immuniteitsonderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 25 procent van de consumenten geloven dat ze een slecht immuunsysteem hebben. Bovendien zei 53 procent dat ze hadden gekeken naar het aanbrengen van veranderingen in hun diëten en levensstijl in de afgelopen twee jaar om hun immuniteit te versterken. Deze houdingen zullen in de komende twaalf maanden intensiever worden en consumenten die op zoek zijn naar producten die meer functionele ingrediënten bevatten. Als het gaat om dergelijke producten, zal de betaalbaarheid cruciaal zijn. Uiteindelijk is de wens om de financiën verder te laten gaan en de gezondheid te verbeteren en de kwetsbaarheid voor ziekten te minimaliseren. De consument zal zich steeds meer richten op producten die hij met vertrouwen associeert, veiligheid en gezondheid in 2020 en daarna. Door het Coronavirus zijn de mensen meer aandacht gaan besteden aan hun dieet en gezondheid. Mensen zijn meer bang om ziek te worden. Meer mensen wenden zich tot vitaminen en supplementen om proberen gezond te blijven; een trend die gestaag toeneemt terwijl de supplementenindustrie de 50 miljard dollar nadert.

Immuun formules zoals vitamine C of vlierbes fluctueren tijdens het griepseizoen, maar COVID-19 zorgt voor een grotere behoefte om het hele jaar door gezond te blijven. COVID-19 is ook een wereldwijde zorg; een existentiële dreiging die mensen serieus aan het nadenken kan zetten over hoe ze beter kunnen omgaan met hun gezondheid. Naast immuniteit, welke andere gezondheidsvoordelen voegen consumenten toe aan hun dagelijkse routine? Zelfs nu blijven de aankopen van voedingssupplementen stijgen (SPINS, 2020) en blijven de wensen van de consument om gezond en actief te blijven ondersteunen. Het is een trend die hoogstwaarschijnlijk zal winnen in aandeel wanneer consumenten meer gezondheidsgericht worden.

Moringa biedt nog meer steun voor nu en voor na het COVID-19 landschap
Het antioxidant potentieel van Moringa en zijn vermogen om ontstekingsroutes te moduleren onderstreept het potentieel ervan als aanvulling op het herstel. COVID-19 zal een blijvende indruk hebben over hoe de consument kijkt naar wellness en supplementen. En, buiten de immuniteit, de prestatie-voeding is in opkomst. Supplementen zijn snel aan het inlopen tot de behoeften van de consument om actief te blijven en snel te herstellen. Moringa’s multifunctionele producten/ingrediënten voldoen aan de behoeften van iedereen die hun weg naar gezondheid willen vervolgen na COVID-19. Het begrijpen van de belangrijk rol die voeding speelt bij gezondheid – en met name het immuunsysteem – is momenteel erg van belang. Het eten dat wij tot ons nemen is tegelijkertijd het de voeding voor het systeem waaruit ons lichaam wordt opgebouwd. Wij hopen om “de beste Moringa” hier aan te bieden, en tegelijkertijd te verdiepen in de wetenschap van immuun-bevorderend voedsel zoals Moringa. Daarom maken wij het makkelijker voedingsstofrijk eten, zoals Moringa, makkelijker te kweken, oogsten en verwerken. Wij geloven in de overvloedige kracht, potentie en gezondheidsvoordelen van Moringa,
Dit artikel hoopt licht te werpen op enkele van de heilzame eigenschappen van Moringa en hoe ze correleren met het immuunsysteem, terwijl de noodzaak van gezonde gewoontes op lange termijn erkend wordt. Terwijl het voedsel een van de beste vormen van geneeskunde is, vormt dit artikel geen medisch advies en de informatie binnenin beweert niet dat het een genezing of remedie voor COVID-19 is, een virus dat kan leiden tot ernstige acute ademhalingsproblemen welke zware gevolgen voor de longen hebben.

Obesitas en chronische metabolische ziektes doden COVID-19 patiënten. Het is bekend in de medische literatuur dat het overtollige lichaamsvet imuunafwijking en chronische ontsteking veroorzaakt. De oorzaak is verbonden met de cytokine, welke verantwoordelijk is voor het Acute Ademhalingsziektesyndroom bij griep en andere aandoening van de luchtwegen.

Een recent commentaar in In Nature staat dat “patiënten met type 2 diabetes en metabool syndroom 10 keer meer kans op overlijden hebben wanneer ze besmet zijn met COVID-19” en heeft opgeroepen tot een verplichte glucose- en metabolische controle van type 2 diabetespatiënten om de resultaten te verbeteren. De auteurs stellen ook dat, wanneer dit prioriteit wordt voor ALLE patiënten met COVID-19, het gunstig uit kan pakken.

COVID-19 is in de eerste plaats niet een stofwisselingsziekte, maar de metabole controle van glucose, het lipidenniveau en de bloeddruk zijn bij deze patiënten van cruciaal belang. Deze aanpak is belangrijk om de bewezen metabole cardiovasculaire complicaties hiervan aan te pakken. Bovendien kan een effectieve controle van deze metabolische parameters een specifieke en mechanistische aanpak vertegenwoordigen om de acute effecten van dit virus te voorkomen door het verminderen van de lokale ontstekingsreactie en het blokkeren van de ingang ervan in de cellen. Sinds het ontstaan van de menselijk beschaving is de mens op voedsel dat hem gezond en actief kan houden. In deze moderne tijd van onderzoek en technologie blijft deze zoektocht nieuwe kruidengeneesmiddelen en alternatieve bronnen van voedingsstoffen ontdekken. Een van die veelbelovende bomen die met succes alle tests van de nutritionele voordelen, medicinale eigenschappen, milieu- en verbruiksveiligheid heeft doorstaan is de meerjarige, multifunctionele zachthoutboom ‘Moringa oleifera’ van de monogenerische familie Moringaceae. Het is een inheemse Indiaanse plant die wereldwijd wordt gekweekt vanwege zijn talkrijke doeleinden.
Over Moringa
Moringa oleifera Lam. (Moringaceae), een ‘wonderboom’, wordt in veel tropische landen gekweekt. Het heeft bewezen een uitstekende bron van fytonutriënten te zijn en heeft daarom nutritionele en medicinale toepassingen voor zowel mens als dier. Het is kosteneffectief, gemakkelijk te verkrijgen en is een rijke bron van multivitaminen (vitamine A, B en C), eiwitten, calcium, kalium en een unieke combinatie van zeatine, quercetine, sitosterol, kaempferol en caffeoylquinic zuur. De ongeopende bloemknoppen, onvolwassen peulen en bladeren worden wereldwijd gebruikt voor diverse culinaire bereidingen. Elk deel van deze boom bezit een of andere voedings- en medicinale eigenschap. Het is een reservoir van voedingssupplementen en fungeren als hart- en bloedsomloopstimulans met antioxidant, ontstekingsremmerd, koortswerend, anti-epileptisch, antitumor, antikanker, diureticum, antihypertensivum, krampstillend, hypocholestemisch, anti diabetisch, antibacterieel, chimmelwerende, anti-zweer en hepatoprotectieve eigenschappen.

Moringa levert ten minste vier verschillende eetbare delen op, namelijk, peulen, bladeren, bloemen en zaden. Moringa bladeren zijn een uitstekende bron van eiwitten, β-caroteen, vitaminen A, B, C en E, riboflavine, nicotinezuur, foliumzuur, pyridoxine, aminozuren, mineralen en diverse fenolverbindingen, fytochemicaliën en omega 3 en 6 vetzuren. De bladeren van Moringa zijn rijk aan palmitinezuur en linoleenzuur, terwijl de zaden worden overheerst door oliezuur. Een enkele Moringa boom kan het blad leveren als bron van voeding voor de mens en vee, zaadolie voor koken en biodiesel, zaadkoek voor waterzuivering en hout om een schuilplaats te bouwen. Elk deel van deze boom is eetbaar en de bladeren, wortels, zaden wortelschors, stamschors en peulen hebben medicinale eigenschappen. De ongeopende bloemen worden gegeten als groente of gebruikt om thee te maken welke voldoende calcium en kalium bevat. De jonge peulen worden ook gebruikt in diverse culinaire bereidingen en augurken. In het verleden had Moringa veel waarde. De geschiedenis van Moringa dateert van 150 v.C. waaruit blijkt dat de oude koningen en koninginnen de voorkeur gaven aan Moringa bladeren en fruit in hun dieet om mentale alertheid en een gezonde huid te behouden. De oude Mauriaanse krijgers van India werden gevoed met Moringa bladuittreksels in het oorlogsfront. Het was verondersteld dat elixerdrankje ze extra kracht gaf en ze ontlastte van de trauma dat ze tijdens de oorlog hebben opgelopen. 
Medicinal en nutritionele eigenschappen
Moringa oleifera staat al lang bekend als een belangrijk voedingssupplement met een reeks medicinale eigenschappen. Volgens India’s oude traditie van Ayurveda kunnen de bladeren van de Moringa boom 300 ziekten voorkomen. Moringa oleifera bladeren werken als antioxidant, wat een extra attribuut toevoegt aan het bekende farmacologische belang ervan. De verse bladeren kunnen tegen het voorhoofd worden gewreven om hoofdpijn te verlichten. Ook kunnen ze worden toegepast als kompres op ondiepe sneden om het bloeden te stoppen. Moringa bladthee geneest maagzweren en diarree. De bladeren behandelen koorts, bronchitis, oogontsteking, oorinfecties en ontsteking van het slijmvlies. Het ijzergehalte van de bladeren is hoog en ze worden naar verluidt voorgeschreven om bloedarmoede te overwinnen. Het is door onderzoek bewezen dat Moringa oleifera bladeren extract zorgt voor een goede regulatie van de hyperthyreoïdie.

Volgens de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 1-4 gram per dag Moringa bladpoeder genoeg om te voldoen aan de nutritionele eisen van een volwassene.

Moringa is een super voedselboom met een opmerkelijke bron van eiwitten, calcium (Ca), IJzer (Fe) en vitamine C. Het bevat alle essentiële voedingselementen die van vitaal belang zijn voor mensen en vee. Het is aangetoond dat de droge bladeren van M. oleifera 7 keer meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel, 10 keer meer vitamine A dan een wortel, 17 keer meer calcium dan melk, 15 keer meer kalium dan bananen, 25 keer meer ijzer dan spinazie en 9 keer meer proteïnen dan yoghurt. Bovendien bevat het vitamine B, chroom, koper, magnesium, mangaan, fosfor en zink. Doordat ze een rijke bron van eiwitten zijn worden Moringa bladeren aanbevolen door artsen, voedingsdeskundigen en gezondheidsmedewerkers om te helpen omgaan met de problemen van ondervoeding wereldwijd. Als gevolg van deze activa zijn er verschillende Moringa supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn. Moringa bevat 40,139 mg aan carotenoïden per 100g verse bladeren, waarvan 47,8% (18,9mg / 100g) β-caroteen is, die geschikt is voor de voedingsbehoeften van kinderen, volwassenen en zogende moeders. Bovendien bevat 100g van de gedroogde bladeren 660mg ascorbinezuur, 28,2mg ijzer, 2,003mg calcium, 630mg fosfor, 1,120mg oxaalzuur en 0,9g vezels. Studies over Moringa laten het potentieel zien dat het vitamine A en andere tekorten aan micronutriënten kan bestrijden. Moringa bladeren bezitten ook verbazingwekkend veel hoge methionine + cystenine (43,6g kg-1 eiwitgehalte) dat overeenkomt met dat van menselijke melk, koemelk en kippenei. Makkar en Becker (1997) onderzochten de voedingsstatus van verschillende delen van de Moringa plant. Zij analyseerden dat de bladeren 260g kg-1 ruw eiwit bevatten, terwijl zachte twijgen en stengels respectievelijk 70g kg-1 en 60g kg-1 ruw eiwit bevatten. Het afbraakvermogen van ruw eiwit in heet rumen per 24 uur was ongeveer 65, 79 en 67% van de totale droge materie aanwezig in de bladeren, twijgen en stengels respectievelijk. Geen trypsine, lectines, amylaseremmers  cyanogene glucosiden en glucosinolaten werden in de bladeren gevonden. Wel werd een verwaarloosbare hoeveelheid tannines gevonden. Om precies te zijn 12g kg-1.

In vergelijking met sojabladeren bevatten Moringa-blaadjes meer essentiële aminozuren die voldoen aan het optimale gestandaardiseerde eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Moringa bladeren hebben een hoog percentage antioxidanten (260mg / 100g) samen met polyfenolgehalte (260mg / 100g), quercetine (100mg / 100g), kaempferol (34mg / 100g) en β-caroteen (34 mg/100 g). Arabshahi et al., 2007 vergeleken de antioxidant activiteit van Moringa oleifera, Menta spicata en knollen van Daucus carota op basis van oxidatie van linolzuur en zonnebloemolie. Er werd opgemerkt dat Moringa bladeren de hoogste antioxidantenactiviteit hadden van respectievelijk 83% en 44% onder beide lipidensystemen. Een gelijkwaardige studie liet zien dat Moringa bladeren een superieure antioxidantactiviteit bezitten vergeleken met amla (Emblicaofficianalis) en raspen (Vitis vinifera) die zelf bekend staan als natuurlijke bron van antioxidanten.

Volwassen Moringa bladeren zijn voedzamer dan jonge, welke minimale verliezen lieten zien na het drogen. Moringa voer heeft een hoge voedingswaarde met 22,8% ruw eiwit, 30,8% neutrale vezel (NDF) en 22,8% zure vezel (ADF) De zaden zijn ook rijk aan ruw eiwit, ruw vet en koolhydraten, met een concentratie van respectievelijk 332,5 g kg-1, 412,0 g kg-1, 211,2 g kg-1. Samengevat, M. oleifera bladeren zijn een goede voedingsbron voor kippen, vleeskuikens, vee, vis, konijnen etc.
Bloemen
Moringa bloemen bevatten sacharose, D-glucose, negen aminozuren, alkaloïde en zijn rijk aan calcium, kalium en een paar flavonoïden. Consumptie van bloesem sap verbetert de kwaliteit en de doorstroming van de melk bij borstvoeding. Moringa bloem bevat pterogospermine, een antibioticum dat zeer effectief is bij de behandeling van cholera.

Ze zijn ook een rijke bron van quercetine, een gereputeerd flavonoïde met een hepatoprotectieve activiteit. De bloemen worden gebruikt als tonicum en diureticum en zijn een fijne bron van stuifmeel voor honingbijen. Ook hebben de bloemen het vermogen om spierziekten, ontstekingen, tumoren, een vergrote milt te genezen en het verlagen van cholesterol, fosfolipide en triglyceride. Moringa thee heeft zowel nutritionele als medicinale voordelen. In sommige landen heeft Moringa bloementhee de voorkeur als krachtig koud middel of om keelpijn te behandelen. De bloemen kunnen fungeren als abortief en mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Overmatig eten van de bloemen creëert een laxatief effect op het lichaam. De extracten van de bloemen bevatten D-glucose en D-mannose in de verhouding 5:1 samen met eiwitten en ascorbinezuur. Ze bevatten ook polysachariden die bij hydrolyse D-glucuronzuur, D-glucose en D-galactose in een molaire verhouding van 0,9 : 1 : 1,9 geven.
Vruchten
De Moringa vruchten zijn rijk aan mineralen, eiwitten, thiamine, riboflavine en vitamine A en C. Ze worden gegeten als een voedzame groente die ofwel gekookt of gepekeld wordt. De rauwe peulen werken als een ontwormering en genezen de lever, miltproblemen en gewrichtspijnen. Door het hoge eiwitgehalte en vezelinhoud kunnen ze een nuttige rol spelen bij de behandeling van ondervoeding en diarree. De peulen bezitten antihypertensieve eigenschappen die kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van thiocarbamaat en isothiocynaatglycoside. Er wordt ook gezegd dat Morigna vruchten het vermogen hebben om cholesterol en fosfolipide te verlagen. De peulen bevatten nitrillen, isothiocyanaatverbindingen, thiocarbamaten, β-sitosterol, o-[2'-hydroxy-3'-(2''- heptenyloxy)]-propylundecanoaat, o-ethyl-4-[(α-1-rhamnosyloxy)-benzyl] carbamaat en methylphydroxybenzoaat. Het slijm van de peulen bevat suikers (galactose, dextrose, xylose) en mineralen (natrium, kalium, magnesium, calcium) zouten van glucouronzuur. De rijpe zaden bevatten 211,2g koolhydraten, 412,0g ruw vet, 332,5g ruw eiwit en 44,3g as per kilogram.
Zaden
Moringa zaden worden beschouwd als koortswerend en hebben naar verluidt ook enkele antimicrobiële werkingen. De zaden kunnen vers worden geconsumeerd, geroosterd of tot zoete olie worden geperst, commercieel gebrandmerkt als ‘ben-olie’. Door hun antibiotica en anti-ontstekingseigenschappen worden ze gebruikt voor de behandeling van steenpuisten, artritis, reuma, jicht en kramp. De zaden worden geroosterd, geplet, gemengd en toegepast op de juiste plek. Zaadolie heeft ook hetzelfde effect als zaadpoeder. Sutherland et al., (1990) liet zien dat Moringa zaden de replicatie van bacteriofagen bevat. Geroosterde zaden en olie zijn vocht afdrijvend en kunnen ook worden gebruikt als relaxmiddel voor epilepsie. De zaden bevatten het krachtige antibioticum en het fungicide ‘pterygospermin’ en zijn effectief tegen huidinfecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.

De zaden worden ook gebruikt als een seksueel medicijn voor de behandeling bij erectiestoornissen bij mannen en vrouwen. Ben-olie wordt gebruikt voor behandeling van scheurbuik, hysterie, prostaat- en maagaandoeningen. Er is een goed bestudeerde isothiocynaat genaamd sulforafaan, dat inzicht kan bieden over hoe het isothiocyanaat in Moringa werkt. Deze op Moringa gebaseerde isothiocyanaat genaamd moringin, beschikbaar in Moringa zaden, is nog niet goed bestudeerd, maar het kan vergelijkbare eigenschappen als de isothiocyanaten bevatten welke in andere groenten worden aangetroffen. De Moringa plant heeft ook zo’n voorloper, geconverteerd naar de isothiocyanaat moringin die handelt in een soortgelijke manier als sulforafaan in de mate dat er vergelijkingen zijn gemaakt. (Borgonovo, Leone, Battezzati, Bertoli en Mazzini, 2020). Voor nu, aangezien isothiocyanaten chemisch verwant zijn, en lijkt handelen op zeer vergelijkbare wijze op biologische systemen, kunnen we gezondheidsvoordelen van moringine afleiden uit studies over sulforafaan.
Onderzoek
Naarmate de tijd en het onderzoek zich ontvouwt, kunnen we soortgelijke resultaten zien met moringin en sulforafaan, dat lijkt de te helpen om bepaalde soorten longbeschadiging te voorkomen in zeer beperkte tests en zeer specifieke ziektemodellen (Sun, Niu, Wu en Shan, 2018). Nogmaals, er is geen direct verband met COVID-19, en er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar moringin. De wetenschap achter het isothyiocyanaat sulforafaan heeft positieve gevolgen voor de immuniteit. Terwijl morginin niet zoveel is bestudeerd als sulforafaan, hebben deze twee fytonutriënten isothiocyanaten veel overeenkomsten in laboratorium- en andere modelsystemen. Moringa zaad bevat een aanzienlijke hoeveelheid olie, in de volksmond bekend als ‘Ben-Oil’ in gepelde en ongepelde zaden (25-42,5%), respectievelijk, afhankelijk van de extractiemethoden (ethanol, methanol of aceton), het bodemtype en omgevingsomstandigheden.

Deze olie wordt gebruikt in smeermiddelen, in de parfumindustrie en bij het koken. Het heeft een aanzienlijk houdbaarheidsdatum wat het vastkleven van de olie in machines vermijdt. Het bevat 0,5-3% vrije vetzuren en ongeveer 13% verzadigde en 82% onverzadigde vetzuren. De oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren zoals oliezuur en  zijn acceptabeler omdat deze stabieler zijn tegen oxidatieve ranzigheid en zorgt dus voor een laag risico op coronaire aandoeningen. Normaal gesproken bevatten plantaardige oliën 40% oliezuur, terwijl ben-olie een geweldige concentratie van oliezuur van 70 tot 75% bevat, afhankelijk van het klimaat en de genetische variatie die vergelijkbaar is met olijf-, canola-, zonnebloem- en saffloerolie.

Moringa teelt met MOMAX3 Moringa zaadras op één hectare grond, wat 5000 – 9000kg zaad oplevert, wat uiteindelijk 3000 – 4000kg olie levert, terwijl 3000kg sojabonenzaad 600kg olie levert, wat ongeveer 30% minder is dan de opbrengst van ben-olie. Het zaadextract heeft antimicrobiële eigenschappen en het is zeer acceptabel voor parfum, haarverzorging en de cosmetische industrie over de hele wereld. Net als Moringa bladmeel wordt het zaad (na oliewinning), dat een rijke bron van energie/calorieën is, gebruikt voor gevogelte. Net als de antioxidantwerking is ook de ben-olie opbrengst en samenstelling aanzienlijk beïnvloed door genetische variatie, edafische en klimatologische omstandigheden. De tocoferolinhoud van ben-olie uit zoute en niet-zoute gebieden vertonen een significant verschil. Bodemzoutgehalte heeft geen invloed op de samenstelling, de fysieke kenmerken en de werkzaamheid van Moringa zaadolie met uitzonder van het tocoferolgehalte en de vetzuren. Hogere concentratie van tocoferol (Vitamine E) in Moringa zaadolie geeft de potentie en de hogere antioxidant activiteit aan. Vanwege het vetgehalte en de zeer constante oxidatieve stabiliteit, is ben-olie een goed alternatief voor plantaardige olie.

Moringa business mogelijkheden
Daarom kan er in de wereld na COVID-19 geen beter business plan zijn dan Moringa Business, omdat de nieuwe wereld banen en gezondheidszekerheid nodig heeft. Moringa is in staat om beide te vervullen.

De teelt van Moringa kan in principe banen en grote inkomsten opleveren voor miljoenen landarbeiders en boeren in de ontwikkelingslanden. Sommige van de belangrijkste voordelen van het voorgestelde project worden hieronder samengevat:
  • Lokale ontwikkeling door ontwikkeling van Moringa landbouwgrond en incidentele infrastructuur zoals wegen enz.
  • Het creëren van lokale werkgelegenheid door lokale boeren door middel van bouw en exploitatie, ontwikkeling en het beheer van Moringa bedrijven en industrieën.
  • Stijging van de inkomens als gevolg van het veiligstellen van de arbeidsmogelijkheden voor de lokale bevolking als gevolg van de bouw en exploitatie van installaties en lokale ontwikkeling.
  • Verwerving en verspreiding van kennis en vaardigheden van de lokale universiteit landbouwdepartementen, aanverwante agentschappen en adviseurs op basis van het cultiveren van Moringa.
Aankoop van nieuwe technologie en inkomstenmogelijkheden voor regionale landbouwers door de verspreiding van Moringa kennis, technologie enz. Wereldwijd is de vraag naar twee specifieke Moringa producten snel gegroeid: het zeer voedzame poeder, afkomstig van de gedroogde bladeren van de boom, en de hoogwaardige olie die uit de zaden van de boom kan worden gehaald. Het eerste, Moringa bladpoeder, wordt verkocht als ‘supervoeding’ op de internationale markt voor voedingssupplementen. Het is ook steeds meer het onderwerp van belangstelling van internationale organisaties en instellingen betrokken bij de wereldwijde strijd tegen ondervoeding. Het tweede, Moringa olie, is zeer begeerd door internationale apotheken en schoonheids-/cosmetische bedrijven voor haar uitstekende eigenschappen.

NEEM EENS CONTACT OP

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.